Hoodiens historia

Hoodie är det engelska uttrycket för en huvtröja och som har blivit mycket populär i bland annat hiphopens värld.

Tröjan är från början långärmad men kan idag både vara ärmlös och kortärmad, beroende på designen.

Den typiska stilen för en huvtröja är att den har en känguruficka på framsidan och även dragsko i kapuschongen så att den går att dra åt.

Från munkklädsel till streetstyle

Hoodien är faktiskt ett av de äldsta plaggen om man ser till dess härkomst. Den bars nämligen som en slags klänning under medeltiden av munkar.

Denna klänning kallas kåpa och var prydd med en stor luva som främst de katolska munkarna bar.

Det skulle dröja ända in på 1930-talet innan inspirationen från denna kåpa skulle utveckla sig till ett arbetsplagg för fryslagerarbetare hos sportmärket Champion, och sedan hålla sig kvar i en relativt enkel stil fram till 70-talet.

Den var alltså från början inget sportplagg men tröjan kom att inspirera andra människor som tyckte att den både var bekväm och praktisk under fritiden och på den vägen är det.

Under 70-talet kom den första hiphopvågen som utvecklades i New York och då blev huvtröjan ett nyckelplagg. Man uppskattade den eftersom den gav personen som bar den anonymitet när man hade luvan uppe.

Därför kom den också att bli essentiell bland kriminella personer som använde den istället för rånarluva.

Trots att den frambringade en viss typ av dåligt rykte, var modevärlden snabba att anamma den nya stilen och flera designers började inkludera hoodien i sina kollektioner.

Även andra sportdesigners gillade huvtröjan och utvecklade dess stil så att den blev en snygg och trendig modepryl istället. Den gamla tidens gråmelerade huvtröja var nu ett minne blott och ersattes av skojiga tryck, klara färger och extra detaljer.

Idag tillhör hoodien ett av modets mest populära plagg och lämpar sig utmärkt även till att marknadsföra sitt företag genom tryck av logotyper och budskap.